| | |
CHINESE GENEESKUNDE (CG)

In China is de traditionele kennis over natuur en de geneeskunde duizenden jaren lang goed bewaard en voor het Westen verborgen gebleven.

In vroegere tijden was er al sprake van medisch gebruiken. Bij het zoeken naar voedsel ontdekte men welke kruiden en planten eetbaar en geneeskrachtig zijn.

Zo ontdekten men ook dat bepaalde stenen of bronzen instrumenten niet alleen gebruikt konden worden voor de jacht maar ook voor behandeling van ziekte. Bijvoorbeeld de 'Bian-stenen', een steen met een scherpe vorm, zijn mogelijk de voorlopers van de acupunctuurnaalden.

De kern van de CG is:

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

De natuur is de oorsprong van het leven dus ook van het lichaam

Elk onderdeel van het lichaam is een eigen geheel

Lichaam en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

De natuur beïnvloedt direct of indirect de balans in het lichaam

Gevolg: klachten of ziekte van het lichaam kunnen veroorzaakt worden door verstoring van de balans in de verschillende delen van het geheel, van het geheel en van de natuur. Dit vraagt een om een totaal benadering van klachten en ziekten.

Door zeer nauwkeurige observatie werd er door de eeuwen heen een concreet geneeskundig systeem ontwikkeld met een eigen fysiologie en diagnostiek zoals de Yin en Yang theorie en de theorie van de 5 elementen. Ook kent zij eigen behandelingsmethoden zoals acupunctuur, kruiden-geneeskunde en tuina-massage.

Gedurende de laatste decennia is de oude Chinese Geneeskunde volgens experts in en buiten China effectief en veilig gebleken .

CG in het Westen

De afgelopen dertig jaar is een aantal vormen van CG erg populair geworden in het Westen.

Men was op zoek naar kaders waarbinnen de zieke of gezonde mens in een geheel geplaatst kon worden omdat door specialisatie het zicht op het totaal soms verloren was gegaan.

Acupunctuur wordt door de meeste artsen geaccepteerd als een erkende behandeling en ook Qigong en Taijiquan worden door steeds meer mensen beoefend.

CG gebruikt veel planten die in het Westen ook bekend zijn om hun geneeskrachtige eigenschappen.

Sommige planten worden ongeveer hetzelfde gebruikt als in het Westen maar de traditionele Chinese terminologie die voor hun werking gebruikt wordt, kan soms heel anders, soms zelfs verwarrend, zijn.

Net als de Westerse kruidengeneeskunde houdt CG zich voornamelijk bezig met het herstellen van balans en harmonie maar door de eigen fysiologie en diagnostiek is de weg ernaar toe anders.

Omdat het voor een Westerling niet makkelijk is om te bepalen of een Chinese dokter of kruidengenezer een voor Nederland erkende opleiding heeft, is het advies om na te gaan of hij/zij is aangesloten bij een officieële organisatie zoals Zhong ( de Nederlandse Vereniging van Traditionele Chinese Geneeskunde) en VNT (de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten).