| | | | | |
TUINA-MASSAGE

Tuina (spreek uit als: twee-na) is één van de therapieën van de Chinese Geneeskunde (CG). Zij kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden toegepast en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Uitgegaan wordt steeds van een goede diagnose van de patiënt volgens de regels van de CG. Tuina therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op genezing gerichte behandeling. Door de yin en yang aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica.

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeskunde beschouwd als een ‘blokkade van Qi’.

Wanneer de therapeut een Tuina behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een Yin en Yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men onder andere koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken.

Tuina therapie maakt gebruik van manuele technieken om energetische disharmonieën, die ziekte tot gevolg hebben, te behandelen. Dit bereikt de Tuina therapeut door:

het verwijderen van de obstructies in de energiestroom Qi in het gehele lichaam.

het bevorderen van de toename van de circulatie van Qi en Bloed.

herstel van gewrichtsklachten en het mobiliseren van de gewrichten.

herstel van schade aan de weke delen.

verbeteren van de functies van de interne organen.

reguleren van het zenuwweefsel.

Qi is een begrip dat hier in het Westen meestal omschreven wordt als vitale energie of levenskracht.

Een Tuina therapeut beschikt over een groot aantal verschillende technieken. Hiermee is het onder andere mogelijk, verklevingen op te heffen, dislocaties te reduceren, pijn en spasmen op te heffen, spieren en pezen te ontspannen, meridianen te déblokkeren, het Bloed te stimuleren, de Qi circulatie te herstellen en te bevorderen en de functies van organen, ingewanden en zenuwstelsel te reguleren.

Tuina kan behalve therapeutisch ook preventief toegepast worden wanneer een kwalijke conditie nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of kwaal zich werkelijk kan ontwikkelen. Tuina is bijzonder geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwak gestel. Ook kan het toegepast worden in combinatie met kruiden in plaats van acupunctuur, bij angst voor naalden.

Tuina kan heel goed samengaan met andere Chinese en/of Westerse therapievormen, als zijnde één van de aspecten van een volledige behandelingsstrategie.

Een gemiddelde behandeling duurt 15-40 minuten. In het algemeen, zullen de afzonderlijke punten 20-50 seconden gemasseerd worden.

Voor een ernstige acute aandoening is drie maal per dag behandelen nodig. Bij een minder ernstige aandoening kan volstaan worden met een behandeling per dag. Een chronische aandoening wordt meestal om de andere dag behandeld.

Elk behandelingsplan wordt aan de persoon aangepast.

Een pediatrische massage is specifiek bedoeld voor baby's en kinderen. Een pediatrische massage bestaat uit het werken op punten van een pijnlijke plek of gebied. Daarnaast worden nog de vingers, handen, onderarmen, borst en ruggebied, voeten, benen en hoofd behandeld.

Zo een pediatrische Tuina massage duurt korter dan bij een volwassene, maar wordt met een hogere frequentie toegepast. Dit hangt samen met de snel veranderende natuur van een kind en z'n conditie.

Lijst met aandoeningen die met Tuina-massage goed te behandelen zijn:
stijve nek,
verrekte schouder,
tenniselleboog,
letsel van de elleboog,
verstuiking van de pols,
cyste van het polsgewricht,
verstoring van de wervels,
hernia,
acute of chronische verrekking van de spieren,
letsel van het heupgewricht,
ischias,
verrekking van het kniegewricht,
verstuiking van het enkelgewricht,
artritis van een gewricht,
vermoeidheid,
griep,
hoofdpijn,
gezichtsverlamming,
slapeloosheid,
spijsverteringsklachten,
RSI,
rugpijn,
buikpijn.

Bij regelmatige toepassing kan Tuina-massage ook lichamelijke klachten voorkomen. Hier kunt u natuurlijk van te voren advies over krijgen. Overigens geeft ook een eenmalige Tuina-massage-behandeling een weldadige ontspanning.